mandag 20. januar 2014

Halveringstid med terningkast

Elevøvelse 5
Camilla Øhren Danielsen 20. januar 2014

Hensikt: Bruke terninger for å simulere sannsynligheten for at radioaktive atomkjerner blir spaltet i løpet av et visst tidsrom.

Utstyr: en papirkopp med 20 terninger.


Teori: Når ustabile atomkjerner omdanner seg sendes det ut radioaktive stoffer. Atomkjernen er bygget opp av protoner og nøytroner. (fellesnevneren for de to er nukleoner).  Noe som er likt hos alle grunnstoff er at de har et konstant antall protoner i kjernen, men at antallet nøytroner varierer. Grunnstoffene har da forskjellige isotoper.
Det er tre forskjellige radioaktive strålingstyper: Alfastråling, Betastråling og Gammastråling. For noen radioaktive stoffer er det stor sannsynlighet som at atomkjernene blir spaltet, og de har kort halveringstid. For andre er det liten sannsynlighet og de har lang halveringstid. Halveringstiden er den tiden det tar før halvparten av atomkjernene i det radioaktive stoffet er omdannet til andre atomkjerner.


Hva gjorde jeg?: 


1. Jeg hadde 20 terninger i en kopp som jeg kastet samtidig. For hvert kast plukket jeg ut eventuelle 6-ere og kastet de gjenværende 10 ganger (eller til alle var 6-ere) på samme måte. For hver gang noterte jeg hvor mange som var igjen inn i en tabell. Dette gjentok jeg i fem serier. Jeg startet igjen med 20 terninger i hver serie.
    
2. Så tok jeg resultatene fra terningkastene og brukte tabellen jeg hadde laget til å lage en graf som skulle illustrere forsøket. Dette er grafen jeg endte opp med. Summen av alle kastene gjorde at jeg kan late som om vi hadde 100 terninger. Jo flere terninger jo mer nøyaktig blir resultatet. Når vi da sier at jeg kastet 100 terninger er halveringstiden når det er 50 terninger igjen. Det oppnådde jeg da etter omtrent 4,1 kast. Vi kan si at jeg kastet terningene en gang i timen. Halveringstiden blir da 4,1 timer.

        


Kilder: Naturfag 3 for påbygging av generell studiekompetanse






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar