søndag 12. januar 2014

Stjernehimmelen

Elevøvelse nr. 4
Camilla Øhren Danielsen 10. januar 2014

Hensikt
hensikten med forsøker er å observere stjernebilder og hvordan stjernene beveger seg på himmelen.

1. Først skulle jeg finne Karlsvogna. Karlsvogna er lett gjenkjennelig og et av de mest kjente stjernebildene fordi det er lett å lokalisere det og kjenne det igjen. Karlsvogna blir også brukt til å lokalisere andre stjerner på himmelen. Den nest øverste stjerna i håndtaket er en dobbeltstjerne bestående av Mizar og Alcor. Jeg kan kun se den ene stjernen, Mizar uten teleskop eller andre hjelpemidler ettersom den er nærmere og lyser sterkere enn Alcor.

2. Så skulle jeg finne Polarstjernen. Jeg bruker da Karlsvogna for å lokalisere den. Jeg trekker da en linje fra Alkaid, som er den ytterste stjerna i håndtaket til Karlsvogna og trekker den 4-5 linjestykker oppover. Slok fant jeg polarstjernen. Polarstjernen er også kalt Polaris og er en av de stjernene som er nærmest himmelens nordpol. Polarstjernen blir derfor brukt av mange til å finne ut hvilken vei nord er.

             

3. Jeg kom tilbake etter omtrent to timer for å se hva som hadde skjedd med stjernehimmelen. Både Karlsvogna og Polarstjernen hadde flyttet seg i forhold til huset mitt, hvor jeg sto i starten også. Egentlig er det ikke himmelen eller stjernene som flytter på seg, selv om det kan virke slik. Det er jorda som hele tiden roterer rundt sin egen akse slik at vi får dag og natt. Så i virkeligheten er det jeg som har beveget meg, ikke stjernebildene.

4. Etter jeg hadde studert stjernehimmelen en stund så jeg hvordan stjernehimmelen flytett på seg. Fra huset mitt hvor jeg sto så det ut som at stjernene bevegde seg fra vest mot sør. Jeg så først stjernebildet på nordhimmelen og så forflyttet det seg til østhimmelen. Altså mot høyre, mot øst.  

5. Etter dette skulle jeg finne stjernebildet Kassiopeia. For å finne den måtte jeg se fra Alkaid igjen, ytterst på hanken til Karlsvogna og videre gjennom Polarstjernen. Stjernebildet er bygget opp av fem stjerner og er formet som en W på skrå.


6. Så skulle jeg lokalisere Andromedagalaksen. Dette gorde jeg ved å fortsette gjennom Kassiopeia. Andromedagalaksen er den eneste galaksen vi kan se sett bort fra vår egen galakse, Melkeveien. Andromedagalaksen er omtrent 2,3 millioner lysår fra jordkloden. Etter jeg hadde funnet Andromedagalaksen kunne jeg lett lokalisere stjernebildet Pegasus som er formet som et rektangel.


7. Etter dette lokaliserte jeg stjernebildet Svanen. Ved å finne det kunne jeg finne stjernen Vega, som er en av de lyssterkeste stjernene på himmelen.  Vega er en blåhvit stjerne som blir brukt som utgangspunkt for skalaen som stjerners lysstyrke. Vega er tre ganger større enn sola vår. 
            
             

8. Ettersom jeg utførte denne elevøvelsen på vinteren kunne jeg observere stjernebildet Orion. Dette stjernebildet består av to stjerner ved navn Betelgeuse og Rigel. Betelgeuse er en rød kjempe og den 8. mest lyssterke stjernen i Melkeveien mens Rigel er blåhvit og er den 7. Mest lyssterke stjernen i Melkeveien. De har forskjellig farge og dette har med temperaturer å gjøre. Betelgeuse har lavere temperatur enn Rigel og dermed lengre bølgelengde også. 



9. Under Orions belte finner man Orions sverd. Her kan man med riktig utstyr se Oriontåken. Der blir det studert dannelse av nye stjerner og planetsystemer. Man kan si at Oriontåken er en galaktisk fødestue.

10. Til venstre for Orions belte kunne jeg se Sirius som er himmelens mest lyssterke stjerne (om vi ser bort ifra sola). Noen planeter kan være mer lyssterke enn Sirius. Jeg så ikke noen av disse.

Kilder: 
Naturfag 3 Påbygging til generell studiekompetanse
http://en.wikipedia.org/wiki/Big_Dipper
http://en.wikipedia.org/wiki/Orion%27s_Belt


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar